”Markku” (nimi muutettu) odotteli ratikkapysäkillä raitiovaunua. Hän oli juuri astumassa täpötäyden ratikan ovesta sisään, kun huomasi farkkujensa sepaluksen olevan auki.
Hänen ajatuskuvionsa menivät jotakuinkin näin: Näkikö kukaan? Olisi noloa vetää sepalus kiinni, sillä kaikki varmasti huomaisivat. Mutta se kuitenkin korjaisi tilanteen, ja siitä hetkestä eteenpäin ongelmaa ei enää olisi. Mitä teen?
”Markku” teki päätöksen: Hän hymyili, meni syrjemmälle ja laittoi sepaluksen kiinni. Sitten hän hymyili vähän lisää ja tervehti kahta vieressä olevaa ikäihmistä asiallisella nyökkäyksellä.
Miksi nolon tai muuten ikävän asian tunnustaminen ja korjaaminen on niin vaikeaa, että korjaustoimi tekisi mieli jättää tekemättä? Varsinkin IT-alan projekteissa, laajoissa hankkeissa, pienen virheen korjaaminen voi helpottaa tulevina kuukausina ja vuosina tuhansien ihmisten arkea.
Tekninen projektiryhmä, liiketoiminnan edustajat, ohjausryhmä ja muut tiimit ovat aitiopaikalla toimitusprojektien aikana näkemässä onnistumisia, puutteita ja parannuskohteita. On erittäin arvokasta osata reilusti kertoa epäkohdista ja erilaisista parannuskohteista, koski asia sitten mitä tahansa.
Sama palautteen antaminen koskee myös ihmisjohtamista. Akio Toyoda, Toyota Motor Corporationin pääjohtaja, muotoilee asian näin:
”Jos emme anna ihmisille tarkkaa palautetta heidän todellisen käyttäytymisensä pohjalta, he eivät kehity, emmekä me kunnioita heitä. Johtajan työnä ei ole laittaa ihmisiä tilanteisiin, joissa he tulevat epäonnistumaan vaan ennemminkin sellaisiin haastaviin tilanteisiin, joissa heidän täytyy nähdä paljon vaivaa menestyäkseen ja sen lisäksi huomata, miten he olisivat voineet olla tilanteessa vielä parempia.”
No, miten tämä sepalusjuttu ja Toyotan pääjohtaja saadaan samaan tarinaan?
Minusta meissä kaikissa asuu pieni Akio Toyoda, joka luontaisesti haluaa harrastaa jatkuvaa asioiden parantamista avoimella viestinnällä, läpinäkyvyydellä, rehellisyydellä ja lupsakalla elämänasenteella.
Olemme päättäneet Digioivassa, että laitamme sepalukset kiinni heti tilanteen huomattuamme ja korjaamme muutkin virheet reilusti selkä suorana. Vain tällä tavalla saamme parannettua tuloksia ja kasvatettua arvoa aina, kun mahdollista. Jatkuvasti.
KIRJOITTAJA
Markku Kilpinen
Kirjoittaja Markku Kilpinen toimi Digioivassa projektipäällikkönä. Markulla on kokemusta useiden eri toimialojen projektien vaiheista sekä eri projektirooleista.
Markku Kilpinen | +358 400 230630
Comments are closed.